Până și CIA dezvoltă un chatbot AI: ce scop are

de: Ozana Mazilu
27 09. 2023

Chiar și CIA dezvoltă un chatbot AI. Ce ar putea merge prost?

CIA și alte agenții de informații din SUA vor avea în curând un chatbot AI similar cu ChatGPT. Programul, dezvăluit recent de Bloomberg, se va antrena cu privire la datele disponibile public și va oferi surse alături de răspunsurile sale, astfel încât agenții să le poată confirma validitatea. Scopul este ca spionii americani să cerceteze mai ușor informațiile din ce în ce mai importante, deși natura exactă a ceea ce constituie „date publice” ar putea stârni unele probleme de confidențialitate.

CIA dezvoltă un chatbot AI

„Am trecut de la ziare și radio, la ziare și televiziune, la ziare și televiziune prin cablu, la internet de bază, la big data, și pur și simplu continuă să meargă”, a declarat Randy Nixon, directorul Open Source Enterprise al CIA, într-un interviu cu Bloomberg.

Nixon spune că instrumentul va permite agenților să caute informații, să pună întrebări ulterioare și să rezume mase descurajante de date.

CIA nu a specificat ce instrument AI (dacă există) folosește ca bază pentru chatbot-ul său. Odată ce instrumentul este disponibil, întreaga comunitate de informații din SUA, formată din 18 agenții, va avea acces la el. Cu toate acestea, parlamentarii și publicul nu îl vor putea folosi.

Nixon a spus că instrumentul va respecta legile americane privind confidențialitatea. Cu toate acestea, el nu a precizat cum l-ar proteja guvernul să nu se „scurgă” pe internet. Agențiile federale (inclusiv Serviciul Secret) și forțele de poliție au fost prinse ocolind mandatele și folosind piețele comerciale pentru a cumpăra date. Acestea au inclus locațiile telefoanelor, pe care guvernul le poate descrie din punct de vedere tehnic ca fiind open-source.

„Dimensiunea a cât colectăm și pe ce colectăm a crescut astronomic în ultimii peste 80 de ani, atât de mult încât acest lucru ar putea fi descurajant și uneori inutilizabil pentru consumatorii noștri”, a spus Nixon.

El își imaginează instrumentul care permite un scenariu „în care mașinile vă transmit informațiile potrivite, unul în care mașina poate rezuma automat, grupa lucrurile.”

Ca referință, decizia guvernului SUA de a merge mai departe cu instrumentul ar putea fi influențată de China, care a declarat că vrea să-și depășească rivalii și să devină liderul de facto al AI al lumii până în 2030.